Parkim Ayaz

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in en om Gümbet

Zoals gezegd ligt Gümbet vlakbij de grotere plaats Bodrum en de meeste bezienswaardigheden in deze omgeving vindt je dan ook in en om Bodrum zelf. Gümbet zelf is vrij klein en de belangrijkste bezienswaardigheid hier is Bar Street, het centrum van het nachtleven van Gümbet. De naam van de stad komt van een soort oude waterkruiken die in deze regio tegenwoordig nog steeds worden gebruikt om tuinen en dieren van water te voorzien.

De grotere stad Bodrum met ongeveer 115.000 inwoners heeft een lange historie waarin het lange tijd bij Griekenland behoorde onder de naam Haikarrnassos. De stad werd achtereenvolgens door de Egyptenaren, de Romeinen, de zeelui van Rhodos en vervolgens de Turken geregeerd in de 13e eeuw. In de 15e eeuw regeerden de ridders van Rhodos nogmaals over Bodrum, tot het in 1522 werd toegevoegd aan het Osmaanse Rijk door Suleyman de Magnifieke.

Bodrum wordt niet alleen druk bezocht door toeristen, maar is ook een populaire plek voor de jetset van Turkije en beschikt daarom over veel chique uitgaansgelegenheden en hippe clubs en bars die de moeite waard zijn om te bezoeken, alhoewel er tegenwoordig een breder aanbod aan bars en clubs is voor toeristen. Voor meer schappelijk geprijsde uitgaangsgelegenheden kun je ook goed in Gümbet terecht en Gümbet wordt dan ook wel beschouwd als verlengstuk van het uitgaansleven van Bodrum.

En als je tijdens je vakantie in Gümbet van plan bent om Bodrum te bezoeken (en daar kun je eigenlijk niet omheen!) dan moet je onderstaande historische trekpleisters en bezienswaardigheden echt gezien hebben.

Het Kasteel van Bodrum

Het Kasteel van Bodrum is een plek die je gezien moet hebben als je in Bodrum bent. Het kasteel werd gebouwd in de 15e eeuw en ligt op een schiereiland voor de haven. Het is in de afgelopen twee jaar grondig gerenoveerd waardoor het nu betere voorzieningen kan bieden aan de bezoekers.

Naar verluid werd het kasteel gebouwd door de ridders van de heilige Sint Petrus, kruisridders vanuit Rhodos, en het is in zeer goede staat bewaard gebleven. De toenmalige sultan Mehmet I had ze toestemming gegeven om de burcht te bouwen als goedmaker voor hun kasteel in Izmir dat was verwoest. De huidige naam Bodrum is afgeleid van de naam van dit kasteel Petronium. Het herbergt tegenwoordig het Museum of Underwater Archaeology. Vanaf de top van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het schiereiland en de haven.

Het Mausoleum in Halicarnassus

Het Mausoleum van Halicarnassus is oorspronkelijk een van de zeven klassieke wereldwonderen. Deze graftombe dateert van omstreeks de tijd tussen 353 en 350 v. Chr.en bevat de urn met de as van Mausolos en zijn echtgenote en zus Artemisia en werd na zijn dood door zijn weduwe en zus opgericht. In de oudheid was het gebruikelijk voor bestuurders van hoge komaf om binnen de familie te trouwen en werd vaak de zus als echtgenote aangenomen.

Mausolos was een soort gouverneur, maar genoot in feite de status van een koning in zijn tijd. De graftombe is zeer fraai van ontwerp, waarmee dit monumentale graf veel bezoekers trekt.
Opmerkelijk is dat het woord mausoleum is afgeleid van de naam Mausolos en tegenwoordig nog altijd wordt gebruikt als benaming voor andere grootste graftombes van heersers.

Windmolens van Bodrum

Vlak buiten Bodrum vind je een aantal oude windmolens. Alhoewel ze door de overheid niet heel goed lijken te zijn onderhouden en er in feite alleen nog maar ruïnes van over zijn, is de wandeling er naartoe bijzonder aangenaam en het uitzicht vanaf de bergtop werkelijk schitterend. Ook een foto van de windmolens is de moeite waard, alhoewel je vaak niet de enige bent hierboven, dus de kans is groot dat er extra mensen op je foto zullen staan.

Je staat hier precies op de scheidslijn tussen Bodrum Gümbet en hebt een fantastisch uitzicht over de haven en het water. De beste tijd om hier naartoe te gaan is later op de middag voor zonsondergang, want het levert schitterende foto’s op. Zorg voor goede klimschoenen en draag geen slippers, aangezien er boven veel doornige planten en scherpe stenen liggen.

Amfitheater Bodrum

Een andere must-see als je in Bodrum bent is het oude amfitheater in Bodrum. Dit oude Griekse amfitheater is vermoedelijk gebouwd rond 330 v. Chr. en is dus bijna 2400 jaar oud. Het bood plaats aan ongeveer 10.000 mensen. Het bijzondere is dat het theater momenteel nog altijd gebruikt voor concerten, zodat je de bijzondere akoestiek kunt ervaren als je de kans hebt een concert bij te wonen. Het beste moment om deze bezienswaardigheid te bezoeken is vroeg in de ochtend voor 10:00 uur voordat de bussen vol toeristen deze plek aandoen. Zo kun je alles vaak rustig op je gemak bekijken.

Bezoek Torba

Vlak ten noorden van Bodrum aan de noordkust van het schiereiland vind je het kleine plaatsje Torba, dat goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Torba heeft een prachtige groene baai met oud haventje en doet schilderachtig aan.

Bezoek de wijngaarden van Karnas

Een andere bijzondere ervaring is het bezoeken van de wijngaarden van Karnas hier in Bodrum. Als je een wijnliefhebber bent is dit zeker de moeite waard en je zult verrast zijn door de kwaliteit van de Turkse wijnen, die wereldwijd nog niet zoveel bekendheid hebben als die uit andere landen. Je kunt hier bovendien genieten van een luxe diner in combinatie met verschillende wijnen.
Bij een bezoek aan deze kleine wijngaard kun je bij je hotel worden opgehaald, wordt je persoonlijk verwelkomd door de chefkok en de gastheer bij het restaurant, waarbij je uitleg ontvangt over hoe de wijnen worden gemaakt. Bovendien kun je hier genieten van een prachtige zonsondergang. Na je bezoek en diner wordt je weer bij je hotel afgezet.

Boottocht naar Kos

Het populaire toeristische Griekse eiland Kos ligt op slechts 33 kilometer afstand van Bodrum. Veel toeristen op Kos maken tijdens hun verblijf de oversteek naar Bodrum, maar andersom is natuurlijk ook mogelijk. De overtocht kan per veerboot in 45 minuten worden gemaakt of met een catamaran in ongeveer 20 minuten. Daarbij moet je wel rekening houden met de nodige wachttijd bij de vertrekhal, zowel bij vertrek uit Bodrum als bij terugkomst vanuit Kos aangezien dit een populair traject is voor toeristen aan beide zijden. Denk er wel aan je paspoort mee te nemen!

Kos Stad is een zeer groene stad en beschikt over vele smalle straatjes en pleintjes met winkeltjes.Je kunt hier heerlijk doorheen slenteren. Vlakbij het centrale plein vind je de prachtige St. Paraskevi Kerk die je kunt bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheid die je gezien moet hebben in Kos Stad is het 16e eeuwse kasteel en daarnaast de haven van Kos met de vele bars en restaurants, waar je kunt genieten van een drankje en het prachtige uitzicht.

Dagtocht naar Efeze

Maak een dagexcursie naar de ruïnes van deze oude Romeinse stad Efeze, ook wel bekend als het Bijbelse Ephesus, een van de plaatsen waar de apostel Paulus het evangelie predikte. Bekijk en verwonder je bij het zien van de prachtige oude bouwwerken, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Bereken uw prijs en profiteer van de beste deal:
Tui
v.a. € 494 (incl. vlucht en transfer)
Alle reisbureaus tonen